La microbiota intestinal i L´esclerosi múltiple

Cada vegada hi ha més estudis que apunten a una relació entre la composició de la microbiota intestinal i algunes malalties inflamatòries del sistema nerviós central com l’esclerosi múltiple. Aquest fet ha propiciat que s’investiguin noves vies terapèutiques per al tractament d’aquesta malaltia.

Les malalties autoimmunes són aquelles en què es produeix una alteració del sistema immune, que ataca per error al mateix organisme. L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia neurodegenerativa i autoimmune en la qual el sistema immune ataca per error la mielina, una substància lipídica que es troba al cervell i la medul·la espinal i facilita la conducció de l’impuls nerviós. Actualment, totes les teràpies aprovades exerceixen la seva acció actuant sobre el sistema immune.
La microbiota intestinal, coneguda també com a flora intestinal, és el conjunt de microorganismes que viuen a l’intestí, així com els seus gens, proteïnes i productes metabòlics.
La composició del perfil de microorganismes de la microbiota està influenciada per diversos factors. Entre aquests s’inclouen el perfil genètic de cadascú, la ubicació geogràfica o la dieta. També els fàrmacs o fins i tot la presència de diferents patologies.
La microbiota intestinal participa en processos biològics de gran importància fins al punt de ser gairebé considerada com un òrgan més del nostre organisme.
Alteració de la microbiota intestinal en persones amb esclerosi múltiple
Diversos estudis han mostrat que la microbiota intestinal de les persones amb EM està alterada. Això vol dir que hi ha un desequilibri en la composició de les diferents soques o tipus de microorganismes de la seva microbiota. Aquest desequilibri es produeix en comparació amb la de persones que no tenen EM. A més, afavoriria aquelles soques que semblen promoure processos d’activació inflamatòria.

Altres estudis realitzats en models experimentals d’EM han mostrat que l’alteració de la microbiota intestinal disminuiria l’activitat de les cèl·lules Treg o limfòcits T reguladors. Es tracta d’un tipus de cèl·lules del sistema immune que actuen atenuant la resposta inflamatòria. D’aquesta manera, l’alteració de la microbiota intestinal podria produir l’activació de la resposta immunitària i inflamatòria que podria participar en l’autoimmunitat pròpia de l’EM.

La microbiota, possible via terapèutica per l’esclerosi múltiple
Els investigadors creuen que actuar sobre la microbiota intestinal podria ser una potencial via terapèutica, ja que pot produir un efecte tant en la progressió com en el maneig dels símptomes de l’EM.
Entre els possibles agents terapèutics que s’estan investigant hi ha:

Suplements dietètics
Probiòtics
Antibiòtics específics
Trasplantament de Microbiota Fecal (TMF)
El TMF consisteix en la introducció d’una solució de matèria fecal, degudament processada, procedent d’un donant en el tracte gastrointestinal de la persona amb EM amb l’objectiu de corregir la seva activitat proinflamatòria.
Encara està també per dilucidar si aquesta estratègia terapèutica serà efectiva per a totes les malalties autoimmunes i quins efectes secundaris, a curt i llarg termini, poden derivar de l’ús d’aquestes teràpies.

La modificació de la microbiota intestinal a l’EM és una via de recerca prometedora. Ara les investigacions se centren a caracteritzar millor el perfil microbià de l’intestí de les persones amb EM en comparació amb la microbiota intestinal de persones sanes, així com amb altres malalties autoimmunes.
Es tracta de comprendre quin perfil de microorganismes contribueixen a l’estat proinflamatori i la manca d’antiinflamació i, en definitiva, entendre millor el paper de la microbiota sobre l’autoimmunitat i l’EM.

Font:
Trevor O. Kirby & Javier Ochoa-Repáraz. The Gut Microbiome in Multiple Sclerosis: A Potential Therapeutic Avenue. Med Sci (Basel). 2018; 6(3): 69. doi: 10.3390/medsci6030069

Revisat per: Patricia Mulero Col·legi de Metges de Catalunya (colegiada nº51.938)

www.fem.es

EL PERIÓDICO DE LA PSICOLOGÍA – www.elperiodicodelapsicologia.info – info@elperiodicodelapsicologia.info
Teléfono: (+34) 675763503

Deja un comentario