Cal respectar els temps de cadescú i parla molt

«Cal respectar els temps de cadascú i parlar molt»
La psicòloga diu que després del diagnòstic d’EM cal, sobretot, parlar i temps per assumir l’impacte de la malaltia.
Dolors Sans psicòloga

És la psicòloga de la Fundació Esclerosi Múltiple a Reus. “No sóc gaire de donar consells parteixo del que la persona em transmet i a partir d’aquí treballem conjuntament”, explica Dolors Sans.

La psicòloga entén que quan hi ha un diagnòstic d’EM o d’una altra malaltia que posa en perill la integritat de la persona cal tenir en compte que serà un moment difícil. “Cadascú reacciona a la seva manera“, explica i ho compara amb l’etapa de l’adolescència quan ens fem preguntes sobre qui som i què volem. “És un moment en el que hi ha molta energia psíquica posada en resoldre aquesta qüestió i no sempre ens n’adonem. És important que la persona tingui present que està en un procés difícil i la família també està passant pel mateix procés.”, remarca.

Però què podem fer quan ens diagnostiquen EM?

“Primer, cal tenir consciència del diagnòstic; segon, cal respectar els temps de cadascú i tercer, cal parlar. És molt important parlar. En general parlar permet prendre una certa distància respecte al tema en el que s’està immers. Parlar facilita pair la qüestió.”

“Per pair la malaltia cal com a mínim un any”
Dolors Sans. Psicóloga. Es la Psicologa de la Fundació Esclerosis Múltiple de Reus
www.fem.es

EL PERIÓDICO DE LA PSICOLOGÍA – www.elperiodicodelapsicologia.com – info@elperiodicodelapsicologia.info
Teléfono: (+34) 675763503

Deja un comentario