El compromis antiestigma per la salut mental

El compromís antiestigma per la salut mental ofert per Obertament comença a estendre’s per tot Catalunya.
Aquest segell suposa el primer distintiu de l’Estat Espanyol que posa en valor i visibilitza el compromís d’entitats, serveis i professionals.

12 centres de salut mental (CSMA) en 5 comarques catalanes son els pioners en signar el compromís per acabar amb les conductes discriminatòries als centres sanitaris.
L’objectiu d’Obertament és arribar a tots els centres de la xarxa de salut mental de Catalunya.

Un dels problemes que es detecten a la xarxa de salut mental de Catalunya és l’estigmatització que pateixen les persones usuàries doncs els prejudicis que existeixen també afecten als professionals sanitaris que les atenen condicionant-ne directament la qualitat del tracte. Els sanitaris no estan exempts de tenir creences preconcebudes respecte qui té un trastorn mental, ja que aquestes idees formen part de l’imaginari col·lectiu que tots compartim.

“Venim d’un model mèdic molt paternalista. El que no està ben fet, i això ho fem els professionals, és dirigir la vida dels nostres pacients. Hem de deixar que les persones assumeixin els riscos de la vida com tenir parella o fills.I tenim tendència a no deixar-los fer i això és un perjudici greu”
FRANCESCA ASENSIO
Directora assistencial de la Fundació Vidal i Barraquer

En salut mental no només és important tractar el trastorn en sí, sinó donar un bon tracte a la persona i cal tenir present i posar damunt la taula que la discriminació i l’estigma formen part de les vivències negatives que tenen les persones amb trastorns mentals. La intervenció que ofereix Obertament permet generar espais de seguretat on els professionals poden reflexionar sobre els prejudicis que poden estar afectant la seva pràctica assistencial. Aquesta metodologia, que es complementa amb l’avaluació d’impacte i una campanya interna a cada centre, s’ha demostrat que és efectiva per reduir l’estigma i acabar amb les conductes discriminatòries que poden donar-se dins de l’àmbit sanitari.

És per això, que diversos centres de la xarxa de salut mental de Catalunya ja hi han dipositat la seva confiança i han signat el compromís per tal d’aconseguir el segell distintiu. Uns dels principals requisits és que la formació dels professionals a qui va dirigida la intervenció és executada per talleristes amb experiència pròpia en primera persona ja que, tal i com apunta l’evidència científica sobre la qüestió, és així com es poden combatre els estigmes.

“Ha estat una aposta molt clara perquè, per primera vegada, se’ns brinda l’oportunitat de treballar-ho conjuntament amb una organització com Obertament, capdavantera en la lluita contra l’estigma, que de segur ens aportarà noves mirades i eines en aquest propòsit de millora contínua”.
MARTA BARRUEZO
Cap d’Àrea Salut Mental Comunitària d’Horta-Guinardó

Aconseguir aquest distintiu, del que ja se’n beneficien 12 centres, permetrà garantir als usuaris una millora assistencial. A més, aquesta distinció que acredita una serie de condicions indispensables per tal d’oferir un tracte no estigmatitzador cap a les persones amb trastorn mental, premia el compromís dels centres dins del sector, aporta reconeixement a la professió i genera orgull als professionals implicats. Pels equips participants, el valor que donen al distintiu és la visualització del camí recorregut amb la comunitat, i un nou incentiu, estructurat i motivador per seguir treballant en aquesta línia.

“Amb aquest distintiu, el Grup Sant Pere Claver reafirma el seu compromís per continuar avançant cap a un model d’intervenció en salut mental més integral i comunitari basat en els drets de les persones que atenem. La societat avança i reclama una relació terapèutica més propera, basada en el vincle i la confiança assistencial, per això, és clau evitar l’estigma i la discriminació”
DAVID CLUSA
Direcció de Salut Mental de Sant Pere Claver

Des de 2018 Obertament ha treballat conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, societats científiques, professionals de centres d’atenció primària i de la xarxa de salut mental ambulatòria, el Consorci de Salut i Social de Catalunya, la Unió d’hospitals i Fòrum de salut mental així com amb persones afectades per un trastorn de salut mental per tal de crear una intervenció efectiva per reduir el problema de l’estigmatització a les persones a l’entorn sanitari.

Per tal de rebre el segell distintiu de centre compromès amb la lluita contra l’estigma i que aquests puguin esdevenir agents de canvi social, cada centre ha de dur a terme una signatura del compromís, una avaluació previa del nivell d’estigma al centre i una altra posterior a la intervenció per mesurar-ne l’efecte, la implementació d’una campanya de comunicació interna i la formació de tots els professionals; des del personal d’administració que atén al tauler fins a personal mèdic, infermeria, psicologia i treball social.

“Mentre el patiment mental vagi associat a un imaginari de feblesa de voluntat o de tara, serà molt difícil que les persones detectem i ens apropem a les eines que ens ajudaran a tenir cura de la nostra salut, la por i el rebuig de ‘ser bojos’ ”.
ESTHER LOBO POLIDANO.
Cap de Salut Mental i Addiccions a Badalona Serveis Assistencials.

En totes aquestes accions Obertament acompanyarà els centres per tal de que els requisits es duguin a terme de forma correcta per assegurar-ne la millora continua. El distintiu compta, a més, amb 3 nivells d’intervenció que permeten aprofundir en la intensitat del compromís i garantir una continuïtat en el temps. Basada en evidència, la intervenció sostinguda en el temps permet mesurar l’impacte que les diverses accions tenen en els professionals que treballen al centre i saber si el grau de conductes discriminatòries està reduint-se a zero, tal i com marca l’objectiu de la projecte.
De cara al 2023, l’entitat preveu doblar el nombre de centres adherits al distintiu de compromís antiestigma.

“Són molts els esforços que els professionals de la salut mental fem cada dia per donar una assistència de qualitat a les persones que atenem. I és important que se’ns reconeguin les bones pràctiques. Poder acreditar el compromís i la millora continua en la lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental és d’obligació en els centres de salut mental”
FRANCESCA ASENSIO
Directora assistencial de la Fundació Vidal i Barraquer

Ariadna Rogero Arrufat
Responsable de mitjans i activisme
637 825 221 | arogero@obertament.org

EL PERIÓDICO DE LA PSICOLOGÍA www.elperiodicodelapsicologia.info info@elperiodicodelapsicologia.info
Teléfono: +34 675763503

Deja un comentario