Presenten ‘Ateca’, una aplicació basada en IA que facilita l´adaptació de textos de lectura fàcil

Presenten ‘Ateca’, una aplicació basada en IA que facilita l’adaptació de textos a lectura fàcil
Desenvolupada pel Reial Patronat sobre Discapacitat a través del Ceacog

El Reial Patronat sobre Discapacitat, a través del centre assessor del Centre Espanyol d’Accessibilitat Cognitiva (Ceacog), va presentar aquest dimecres l’aplicació Ateca, basada en Intel·ligència Artificial (IA), que facilita l’adaptació de textos a lectura fàcil.
El sistema Ateca, el nom del qual procedeix d’Adaptació de Textos en Castellà, està “en fase pilot”. Aquests dies professionals de l’accessibilitat cognitiva es troben fent proves d’aquesta aplicació que “no substituirà la feina de professionals, però sí que facilitarà de forma extraordinària la seva feina”, va apuntar la codirectora del Ceacog, Blanca Tejero, en un comunicat. “També ens serà útil per sensibilitzar i per formar més persones”, va afegir.

Analitza i corregeix textos
La lectura fàcil recull un conjunt de pautes relatives a la redacció de textos, al disseny, a la maquetació de documents ia la validació de la seva comprensibilitat per tal de fer accessible la informació a les persones amb dificultats de comprensió lectora.

Espanya compta amb una Norma UNE que recull les regles de la lectura fàcil. Ateca segueix aquesta norma realitzant de manera automàtica accions com analitzar el text per localitzar a quines parts s’incompleix aquesta norma i suggerir canvis.

Cal ressenyar que un equip pluridisciplinar d’investigadors pluridisciplinar de l’àrea d’Intel·ligència Artificial Inclusiva de la Universitat Politècnica de Madrid i Ceacog han estat els responsables del disseny. En el seu desenvolupament també hi han participat persones amb discapacitat intel·lectual.

L´objectiu final d´Ateca és promoure l’accessibilitat cognitiva i que la informació sigui més fàcil d’entendre i accessible per a persones amb dificultats de comprensió; com a persones amb discapacitat intel·lectual, autisme, paràlisi cerebral, migrants o grans, entre d’altres.
Fuente: Servimedia

EL PERIODICO DE LA PSICOLOGÍA – www.elperiodicodelapsicologia.info – info@elperiodicodelapsicologia.info
Teléfono: +34 675763503

Deja un comentario