Francesc Torralba parla per primer cop de la mort del seu fill:»Si pogues escollir, me n´hauria anat jo»

Francesc Torralba parla per primer cop de la mort del seu fill: «Si pogués escollir, me n’hauria anat jo»
‘Via lliure’
«Mai se supera, es pot assumir i acceptar amb serenitat, però és lent», diu el filòsof i professor al ‘Via lliure’
Francesc Torralba
Francesc Torralba als estudis de RAC1. RAC1
CLARA MOLINS HERNANDEZ

11/02/2024 12:32
Francesc Torralba és un dels savis que tenim a casa nostra, un referent en el camp de la Filosofia i de la Teologia i professor de la URL. No només té una vida pública molt intensa, perquè participa sovint en mitjans de comunicació, sinó que escriu molt. Fruit de la seva feina, ha rebut multitud de premis, entre ells, molt recentment, el Premi Ratzinger 2023, que atorga el Vaticà.

Torralba ha visitat el Via lliure per parlar d’uns fets que van passar fa mig any, a l’agost del 2023. Es tracta de la mort d’un jove català, amant de l’excursionisme, que va caure mentre feia una ruta als Pics d’Europa amb el seu pare, mentre eren de vacances amb la família. Aquell jove, de 25 anys es deia Oriol Torralba. Tot i que no el podia veure, el Francesc va intentar baixar per rescatar el seu fill, però va quedar colgat a la muntanya. Un grup d’excursionistes va poder donar l’avís. No va saber que havia mort fins que va arribar al poble, després d’un viatge d’una hora en cotxe, i va veure arribar l’helicopter de rescat.

Vaig tenir la sort de passar l’últim dia amb ell. Havíem planificat amb molta il·lusió una travessa llarguíssima als Pics d’Europa
Francesc Torralba
Filòsof i teòleg
El cos va arribar dins d’una bossa penjant de l’helicòpter. Ningú em va informar, però no calia: va ser visualment molt clar
Francsec Torralba
Filòsof i teòleg
Llegeix també
Javier Zamora: «Vaig passar dos dies al desert sense aigua i a 40 graus, hauria d’haver mort»
SANDRA SOTILLO
L’autor del llibre ‘Solito’, Javier Zamora, ha passat pels micròfons del ‘Via lliure’.
Des de l’accident, la família Torralba no ha tornat al petit poble de Castella on estiuegen des de fa 30 anys i on tenen arrels, família i amics. Admet que serà difícil tornar-hi perquè «els espais i les dates tenen un valor simbòlic, no són neutres i quan hi tornes es desperten tot tipus d’emocions». Ara bé, malgrat aquesta càrrega, afegeix que «són processos que s’han de fer».

El que costa de digerir és la mort d’una persona jove. T’ho diré molt clar: si hagués pogut escollir, me n’hauria anat jo
Francesc Torralba
Filòsof i teòleg
Penses ‘Com em pot estar passant això, si fa dues hores estàvem menjant un entrepà fantàstic a Bulnes?’
Francesc Torralba
Filòsof i teòleg
Dona la casualitat que Torralba va escriure fa quatre anys el llibre Paraules de consol (Angle Editorial), on reflexiona sobre la mort d’un ésser estimat, però no d’un fill: «L’he rellegit i no esmenaria la plana, però en canvi tinc molt més a dir». Per això, ha avançat que està escrivint un llibre sobre la seva experiència: «És una manera d’alliberar, d’endreçar la ment i ajudar persones que passen per una experiència semblant».

Llegeix també
La conversa inèdita entre els supervivents reals de ‘La sociedad de la nieve’ i ‘Lo imposible’
RAC1
Eduardo Strauch i María Belón, conversa inèdita entre dos supervivents
Un impuls a viure
Sobre poder ajudar els altres, ha explicat l’anècdota que una vegada una mare que havia perdut el seu fill li va explicar que no podia passar pàgina perquè el seu llibre «s’havia quedat sense pàgines». Per Torralba, això «és molt gros» perquè «és com una mort en vida». Per això defensa que l’amor d’un ésser estimat sigui «un impuls a viure», ha dit parafrasejant Kierkegaard.

La mort d’un fill mai se supera, es pot assumir i acceptar amb serenitat, però és lent
Francesc Torralba
Filòsof i teòleg
Quan rius o t’ho passes bé pots sentir-te culpable, però ho hem de fer. Sucumbir a la melancolia és una temptació
Francesc Torralba
Filòsof i teòleg

El tabú i l’estigma
Torralba també ha reflexionat molt sobre el tabú de parlar de la mort i, encara més, de la pèrdua d’un fill. És difícil trobar les paraules adequades i és normal. Per això, aconsella «escoltar i utilitzar recursos no verbals per mostrar proximitat amb la vivència de l’altre».

No vols fer pena ni llàstima però, de fet, en fas, i això no ens agrada perquè volem ser reconeguts i admirats i no fer llàstima
Francesc Torralba
Filòsof i teòleg
El filòsof ha posat en valor l’aprenentatge d’una situació tan dolorosa com aquesta. Segons ha dit, cadascú ho viu a la seva manera i «no és bo comprar-ho» perquè «cada relació és única».

Recupera l’entrevista de Xavi Bundó amb Francesc
RAC1

EL PERIODICO DE LA PSICOLOGÍA – www.elperiodicodelapsicologia.info – info@elperiodicodelapsicologia.info
Teléfono: + 34 675763503

Deja un comentario