L´OMS confirma que més de 3.000 millons de persones viuen amb una afecció neurològica al mon

Segons l’estudi de la Càrrega Mundial de Malaltia, Lesions i Factors de Risc (GBD) del 2021, són la principal causa de mala salut i discapacitat

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar que més de 3.000 milions de persones viuen amb una afecció neurològica al món després d’analitzar les dades de l’Estudi de la Càrrega Mundial de Malaltia, Lesions i Factors de Risc (GBD) del 2021.
Segons va informar l’OMS aquest divendres, aquests resultats van ser publicats a la revista ‘The Lancet Neurology’ on es va posar de manifest que les afeccions neurològiques són la principal causa de mala salut i discapacitat a tot el món. De fet, aquestes malalties van augmentar un 18% des del 1990.

A més, més del 80% de les morts neurològiques i les pèrdues de salut es produeixen a països d’ingressos baixos i mitjans, i l’accés al tractament varia àmpliament: els països d’ingressos alts tenen fins a 70 vegades més professionals especialitzats per cada 100.000 persones que països d’ingressos baixos i mitjans.

En aquest sentit, el director general de l’OMS, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, va destacar que “les afeccions neurològiques causen un gran patiment a les persones i les seves famílies i priven de capital humà les comunitats i les economies”.

De fet, va assenyalar que “aquest estudi hauria de servir com una crida urgent a l’acció per ampliar les intervencions específiques per permetre que el nombre creixent d’afectats accedeixin a l’atenció, el tractament i la rehabilitació de qualitat que necessiten. És més important que mai garantir que la salut del cervell es comprengui, valori i protegeixi millor, des de la primera infància fins a l’edat adulta”.

Afeccions neurològiques
Les deu principals afeccions neurològiques que van contribuir a la pèrdua de salut el 2021 van ser els accidents cerebrovasculars, l’encefalopatia neonatal (lesió cerebral), la migranya, cadasil, la demència, la neuropatia diabètica (dany als nervis), la meningitis, l’epilèpsia, les complicacions neurològiques del part prematur, el trastorn de l’espectre autista i els càncers del sistema nerviós.

En general, les afeccions neurològiques causen més discapacitat i pèrdua de salut en els homes en comparació de les dones, però hi ha algunes malalties com la migranya o la demència en què les dones es veuen afectades de manera desproporcionada.

La neuropatia diabètica va ser l’afecció neurològica de creixement més ràpid. El nombre de persones amb aquesta patologia es va triplicar a tot el món des del 1990, arribant a 206 milions de casos el 2021. Aquest augment està en línia amb l’increment mundial de la diabetis. Altres afeccions, com les complicacions neurològiques de la covid-19 (per exemple, el deteriorament cognitiu i la síndrome de Guillain-Barré), abans no existien i ara representen més de 23 milions de casos.

Alhora, la càrrega neurològica i la pèrdua de salut a causa d’altres afeccions van disminuir en un 25% des del 1990 com a resultat de la millora de la prevenció (incloses les vacunes), l’atenció i la investigació: tètanus, ràbia, meningitis, defectes del tub neural, accident cerebrovascular, neurocisticercosi (infecció parasitària que afecta el sistema nerviós central), encefalitis (inflamació del cervell) i encefalopatia neonatal (lesió cerebral).

Factors de risc
L’estudi també va examinar 20 factors de risc modificables per a afeccions neurològiques potencialment prevenibles, com ara l’accident cerebrovascular, la demència i la discapacitat intel·lectual idiopàtica.

L’eliminació dels factors de risc clau, sobretot la pressió arterial sistòlica alta i la contaminació de l’aire ambiental i domèstic, podria prevenir fins al 84% de les morts prematures (conegudes com a anys de vida ajustats per discapacitat: AVAD) d’accident cerebrovascular .

De la mateixa manera, la prevenció de l’exposició al plom podria reduir la càrrega de la discapacitat intel·lectual idiopàtica en un 63,1%, i la reducció dels nivells alts de glucosa plasmàtica en dejú podria reduir la càrrega de la demència en un 14, 6%. Fumar va contribuir de manera significativa al risc d’accident cerebrovascular, demència i esclerosi múltiple.

El digital de la Diversitat Funcional a Catalunya

EL PERIÓDICO DE LA PSICOLOGÍA – www.elperiodicodelapsicologia.info – info@elperiodicodelapsicologia.info
Teléfono: +34 675763503

Deja un comentario