El colesterol bo pot ayudar a reduir la fatiga de l´esclerosi múltiple

el periódico de la psicología – Fem – 13/06/2024 Barcelona

Un estudi vincula una dieta rica en vegetals amb alt contingut de HDL (conegut com a colesterol bo) amb una reducció de la fatiga causada per l’esclerosi múltiple.

La fatiga pot arribar a ser un dels símptomes més discapacitants de l’esclerosi múltiple. Conviure amb la fatiga perjudica molts aspectes de la qualitat de vida personal i no és gens fàcil trobar tractaments que realment siguin útils.

No obstant això, alguns estils de vida i hàbits saludables sí que poden arribar a marcar la diferència en la millora de la fatiga, entre ells, els canvis en l’alimentació. Molts estudis demostren resultats molt positius en relació amb la dieta i esclerosi múltiple.

Un d’aquests estudis assenyala que uns nivells alts de lipoproteïna d’alta densitat (HDL), l’anomenat “colesterol bo”, a conseqüència d’una dieta rica en fruites i verdures, ajudaria a reduir la fatiga i a minimitzar l’esgotament.

El colesterol en la dieta i l’esclerosi múltiple
Un nivell excessiu de colesterol de baixa densitat (LDL) és un risc per a la salut, ja que està lligat a diferents malalties del cor i a lesions cerebrals. Les persones amb EM tenen més risc cardiovascular a causa, entre d’altres, dels problemes de mobilitat.

Per contra, l’HDL o colesterol bo juga un paper clau en l’esclerosi múltiple. Aquest tipus de colesterol actua com a protector i impedeix que l’LDL danyi les artèries o que substàncies perjudicials entrin al cervell i a la medul·la espinal. Per tant, una dieta que ajudi a augmentar el l’HDL i a reduir l’LDL beneficia les persones amb EM.

Reduir la fatiga amb una dieta basada en vegetals
Una dieta rica en fruites i verdures que augmenti aquests nivells de colesterol bo a la sang reduiria els nivells de fatiga de les persones amb esclerosi múltiple. La dieta de l’estudi incloïa una gran quantitat de vegetals i animava a consumir carn, proteïna vegetal, peixos grassos i vitamina B; també excloïa el gluten, els lactis i els ous.

A més, els participants de l’estudi també van adoptar altres mesures com exercici, reducció de l’estrès i estimulació elèctrica neuromuscular. No obstant això, l’adherència (és a dir, seguir amb la dieta durant els dies pautats) va ser l’element clau a l’hora de reduir la fatiga, segons els investigadors.

Els resultats d’aquest estudi obren la porta a futures investigacions més àmplies que relacionin els canvis de metabolisme amb la fatiga. D’aquesta manera, es podrien demostrar altres canvis de dieta útils per a gestionar aquest símptoma tan debilitant de l’EM.
www.fem.es
Fem. Fundació Esclerosis Múltiple

EL PERIÓDICO DE LA PSICOLOGÍA – www.elperiodicodelapsicologia.info – info@elpeiodicodelapsicologia.info
Teléfono: +34 675763503

Deja un comentario