El 26% dels joves amb malestar emocional que demanen ajuda acudeixen a professionals de la salut

Un estudi de l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” revela les preferències i dificultats dels joves en demanar suport emocional, destacant la importància de l’atenció presencial i la necessitat d’escolta activa

Només 1 de cada 4 joves amb malestar emocional que demanen ajuda acudeixen als serveis de salut. Fundació “la Caixa”
Segons l’estudi “On i com busquen ajuda els joves quan tenen malestar emocional?” liderat per investigadors de l’Instituto de Psiquiatría y Salud Mental del Hospital Clínico San Carlos i la Fundación Manantial per a l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”, només el 29,8% dels joves d’entre 16 i 32 anys decideixen demanar ajuda quan pateixen malestar emocional, i d’aquests, només el 25,9% opten per acudir a professionals de la salut.

L’informe assenyala que el 45,8% dels joves d’entre 16 i 32 anys asseguren patir malestar emocional. Quan es tracta de buscar ajuda, el 56,8% acudeixen a amics, familiars i coneguts, mentre que el 16,4% busquen suport a internet o a les xarxes socials. No obstant això, l’acció més comuna entre els joves amb malestar emocional és aïllar-se, una resposta que declara el 36,6% dels enquestats. Altres respostes inclouen buscar solucions a internet (16,1%), restringir l’alimentació o afartar-se (14%) i resar (7,3%).

Aquestes troballes provenen d’una enquesta realitzada a 4.008 persones, de les quals 2.013 tenien entre 16 i 32 anys i 1.995 entre 33 i 48 anys. La mostra incloïa un nombre equilibrat de participants homes i dones, residents de totes les comunitats autònomes.

David Fraguas, investigador de l’Instituto de Psiquiatría y Salud Mental del Hospital Clínico San Carlos i coautor de l’estudi, ha destacat tres factors que expliquen per què només el 30% dels joves acudeixen a professionals quan senten malestar emocional: les dificultats d’accés a l’ajuda professional, la limitada capacitat de seguiment de l’atenció professional i la percepció que l’ajuda professional no serà útil. Aquesta percepció, segons Fraguas, s’ajusta en alguns casos a la realitat, ja que no tot malestar emocional requereix atenció professional.

L’estudi també revela que més del 80% dels joves que busquen ajuda professional prefereixen fer-ho de manera presencial, mentre que un 30% ho fan de manera telemàtica. Quan busquen ajuda, els joves valoren especialment ser escoltats (73,6%), rebre consells (49,8%) i que els dediquin temps (41%).

Sara Toledano, investigadora de la Fundación Manantial, destaca que ser escoltats és una de les principals demandes dels joves quan busquen ajuda per malestar emocional. Els joves necessiten temps i espais per expressar, entendre i afrontar el seu malestar, tant des de l’àmbit professional com familiar o educatiu.

L’estudi també identifica els factors que faciliten la petició d’ajuda professional: que l’ajuda sigui assequible, que l’oferta s’adapti a les necessitats, que la sol·licitud sigui senzilla i de ràpid accés, que els horaris siguin flexibles i que es garanteixi l’anonimat. També es va trobar que les dones i els joves que viuen en ciutats grans tenen més probabilitats de buscar ajuda professional.

Les principals causes del malestar emocional
Les causes principals del malestar emocional entre els joves inclouen preocupacions quotidianes (69%), problemes relacionats amb el treball o els estudis (46%), discussions (44%), sentiment de solitud (35%), problemes econòmics (32%), insatisfacció amb la imatge personal (30%), la mort d’un ésser estimat (25%) i la separació de la parella (16%).

L’indicador principal de malestar emocional per al 75% dels joves és la tristesa, seguit de pensaments pessimistes (60%) i problemes per conciliar el son (30%). La investigadora Toledano conclou que entendre el concepte de malestar emocional entre els joves és crucial per abordar la crisi de salut mental actual i definir estratègies eficaces per atendre-la.

EL PERIÓDICO DE LA PSICOLOGÍA
www.elperiodicodelapsicologia.info
joan@elperiodicodelapsicologia.info
Teléfono: +34 675763503

Deja un comentario